Nyheter
Aktualiteter & Nyheter


Aktualiteter Ekskursjoner Pressemeldinger Europeisk flaggermusnatt ReferaterTrollflaggermus funnet på oljeboringsplattform

Lørdag 23. september 2006 fikk NIFF melding om ei flaggermus som hadde strandet på ei olje­borings­plattform på Haltenbanken i Nordsjøen. Uten insekter og liten sjangs for å overleve søkte medarbeiderne på plattformen hjelp hos NIFF. Det ble derfor ordnet med transport til Lillestrøm hvor dyret kunne tas hånd om på en forsvarlig måte. Dyret fikk navnet Njord etter havets og fiskernes norrøne gud.

Transportert med helikopter
Njord ble transportert med helikopter til Kristiansund mandag 25. september. Herfra hadde NIFF ordnet med transport via SAS Cargo til Gardermoen hvor dyret ble tatt hånd om mandag kveld.

Fikk bilder samme dag
Personalet hadde allerede supplert NIFF med bilder av både dyret og funnstedet. De hadde til og med vært oppe i helikopter for å få et oversiktbilde av plattformen. Vi visste derfor samme dag vi fikk bildene at dette dreide seg om ei pipistrell (art fra slekten Pipistrellus). Det var allerede fra det tidspunktet mistanke om at dette kunne dreie seg om ei trollflaggermus da arten også tidligere er funnet langt til havs i Nordsjøen.

Norges 6. funn
Kun få funn er gjort av trollflaggermus i Norge tidligere, tre av disse i Rogaland. En tiltaksplan for arten er alledere utarbeidet av NIFF.

Første funn på plattform
Det er kjent at flaggermus trekker. Dette gjelder både arter fra slektene Nyctalus (brun- og leislerflaggermus) og Pipistrellus (trollflaggermus, bånd- og pygmédvergflaggermus). Avstander på over 1500 kilometer er registrert.  Island og Færøyene får en sjelden gang trekkende flaggermus, noe som også gjelder for Shetlandsøyene og Orkenøyene. Nesten årlig dukker det også opp flaggermus på oljeboringsplattformer i Nordsjøen, men på britisk sektor. Dette er første gang ei norsk plattform er besøkt.

Les mer om trollflaggermus på NIFFs faktasider.

Flaggermus1-web.jpg (75994 bytes) Flaggermus 18-web.jpg (90156 bytes) Flaggermus 19-web.jpg (102647 bytes) Flaggermus 20-web.jpg (102693 bytes) Funnsted 2b-web.jpg (97727 bytes)
Flaggermusa fotografert på Haltenbanken og stedet den hang da den ble funnet lørdag 23. september 2006.

 

 

Web-side uten frames? Klikk her


Oljeboringsplattformen på Haltenbanken der Norges 6. funn av trollflaggermus ble gjort. Området ligger rett vest for Brønnøysund. Foto: Kjetil Alsvik.


Tidligere nyheter

18. mars 2006 - Program om flaggermus på SVT 1
Torsdag 16. mars sendte Sveriges Television et en-times langt program om flaggermus.
Blinda mästerflygare er tema for 8 episode (av 8) som sendes i reprise på SVT 1 tirsdag 21. mars kl. 1205.

16. mars 2006 - Ny hjemmeside for våre medlemmer
I forbindelse med problemene med Ano-Tech Computers ble det 11. februar opprettet en egen hjemmeside for våre medlemmer. Medlemssidene vil etterhvert bli passordbelagt slik at kun medlemmer har adgang. Hvis du ikke er oppdatert med din kontingent, eller har oppgitt din e-post adresse, bør dette gjøres med det første. Alle medlemmer vil få et eget skriv i løpet av våren hvor det orienteres om endringene.
I forbindelse med vår interne hjemmeside vil noen av dokumentene som har ligget på "flaggermus.no" forsvinne over til medlemssidene. Dette gjelder bl.a. informasjon om våre prosjekt som f.eks. flaggermuskasser og vintergruppa.

16. mars 2006 - Driftsmelding: Problemer og rot med Ano-Tech Computers (ATC)
Vi har i over ett år forsøkt å overføre vårt domene "flaggermus.no" fra ATC til oss. Selv om NIFF eier domenet, har dette vært en intern avtale mellom ATC og NIFF. I over ett år har vi forsøkt gjentagende ganger å få registrert domenet på oss slik at vi har full råderett over den. ATC har dog drenert overføringen med avvikende svar. Fra 1. januar 2006 sluttet ATC sin forretningsvirksomhet pga konkurs, og alle deres kunder er blitt overført til Network Solutions Norway (NSN). Våre hjemmesider ble også flyttet over dit av ATC. Denne overføringen gikk heller ikke smertefritt, og våre hjemmesider var uten drift noen dager fra 10. februar.
Nå er endelig domenet "flaggermus.no" omregistrert hos Norid, og vi befinner oss ikke i den håpløse gisselsituasjonen lengre. Domenet er således overført fra NSN til Domeneshop A/S hvor vi har ønsket å være i over ett år. Overføringen ble gjort igår, og hjemmesidene var således ikke ajour før idag ettermiddag. Det meste skal nå være i orden, men det finnes fremdeles noen dårlige koblinger (pekere) som vil bli rettet på etterhvert som de oppdages de neste dagene.
På grunn av disse problemene er ikke våre hjemmesider blitt oppdatert siden 19. desember. Det vil derfor foreligge en del oppdateringer med bilder og referater med det første.

13. februar 2006 - Driftsmelding: Problemer med navneservere til "www.flaggermus.no"
Vår tradisjonelle hjemmeside www.flaggermus.no har vært nede fra fredag 10. februar. Dette skyldes problemer med flytting av navnetjenere fra Ano-Tech Computers til Network Solutions Norway ASA. Inntil dette er løst har vi satt opp en reserve på www.batlife.no. Denne vil ha mange mangler og flere av pekerne vil ikke fungere. Vi arbeider fortløpende med å få disse sidene til å fungere, og håper derfor at leseren har tålmodighet med dette.

Lørdag 5. april 2003: Aalborg Zoo skrinlegger flaggermushule
Den 4. april 2001 kunne Nordjyske Stiftstidende melde om at Aalborg zoologiske hage skulle invistere 250 millioner kroner på å forbedre og utvide sitt publikumstilbud i løpet av de neste 10 år. I forbindelse med dette ønsket de å utnytte gravearbeidet med å lage et underjordisk anlegg for flaggermus. Nå kan Henning Julin, direktør ved Aalborg Zoo, melde om at prosjektet er skrinlagt på ubestemt tid.

Torsdag 28. november 2002: INTERNASJONALT MØTE I RØROS
Det 8. møte for den rådgivende komité for Eurobats skal holdes i Røros i perioden 12. - 14. mai. Denne komitén er det "faglige råd" til den europeiske flaggermusavtalen som administreres av Eurobats i Bonn. Møtet holdes årlig for spesielt innbudte, og denne gangen er det Norge (Direktoratet for naturforvaltning) som har vertskapet for møtet. Det er forvaltningsmyndighetene i hvert land som utnevner en person som skal delta på møtet. Personen er ikke nødvendigvis en fagperson.

Tirsdag 26. november 2002: Flaggermusrabies drepte skotte
En mann døde nylig i Scottland av det dødlige viruset rabies han trolig hadde fått ved bitt fra en flaggermus noen uker tidligere. Dette er første gang noen har dødd av rabies i Storbritania siden 1902. I Europa har kun 3 personer dødd av bitt fra flaggermus siden 1977.
Den 56 år gamle flaggermusentusiasten David McRae døde på Ninewells Hospital i Scotland 24. november av viruset EBL2. De siste tre årene har han ofret mye av sin tid til å male samt arbeide med flaggermus.
Mer informasjon finnes på hjemmesidene til BBC og British Bat Conservation Trust.

Mandag 27. mai 2002: Flaggermus på NRK P1s "Norgesglasset"
3. april kl. 1405 har Norgesglasset v/ journalisrt Ragnhild Øyen et innslag om flaggermus.
"...Knut Åge Storstad, som utgjør den aktive delen av trøndelagsavdelingen til NIFF, jobber nå med å kartlegge hvor flaggermusene ligger i vinterdvale. Det gjør de fra oktober til april. Norgesglasset fikk være med da Storstad lette i Erkebispegården i Trondheim tidligere idag..."

Mandag 27. mai 2002: National Geographic Norge
April-nummeret av National Geographic Norge hadde en 10-siders artikkel om flaggermus. Artikkelen "Nattens vampyrer" er skrevet av Gary McCracken og John Westbrook. Den omhandler den meksikanske bulldoggflaggermusa som trekker fra Mexico til det sørlige USA hvert år. Bestanden i området er anslått til 150 millioner dyr som har stor betydning i å holde antall skadeinsekter for jordbruket i sjakk.

Onsdag 8. mai 2002: Ny norsk pattedyrart oppdaget i på Jæren
Det er ikke hverdagskost nye arter dukker opp i norsk fauna. I 1998 ble fire individer av arten bånddvergflaggermus funnet ved Mosvatnet i Stavanger av Leif Gjerde og Bjarne Oddane. Senere ble arten igjen oppdaget ved Lille Stokkavatnet natt til 24. og 25. april i forbindelse med en reportasje senere sendt på NRK P2s "Verdt å vite" (7. mai). Denne gangen ble det imidlertid gjort lydopptak av ultralydene. Analyser av disse lydene bekrefter med 100 % sikkerhet at arten nå også finnes i Norge. Dette er den 13. flaggermusarten i Norge, og den 69. pattedyrarten i Norge med Svalbard.
Hvis du ønsker å lese pressemeldingen, klikk her.

Torsdag 2. mai 2002: Om flaggermus på NRK P2s "Verdt å vite"
Tirsdag 7. mai sender P2s Verdt å vite ett innslag om flaggermus og deres lyder. Opptaket er gjort av Beate Eckhoff ved Lille Stokkavatnet i Stavanger.

Fredag 1. februar 2002: Vinterleir år 2002 holdes på Jylland
Årets vinterleir holdes i år på Jylland. Leiren er en avslutning på vinterens kartleggingsarbeid der alle de som har vært aktive samles delvis for felles lære og delvis som en sosial sammenkomst. Foreløpig er 10 personer påmeldt til leiren.

Torsdag 29. november 2002: Dansk flaggermusatlas
Hans Baagøe har endelig publisert et flaggermusatlas for Danmark. Denne koster DKK 175 og kan bestilles fra Jytte Fredskov. Telefon: + 45 35 321120 eller elektronisk post:
jfredskov@zmuc.ku.dk

Tirsdag 13. november 2002: Flaggermus på "Mitt i naturen"
Kl. 1730 til 1734.35 viste SVT en sekvens om vannflaggermus i en gruve i Skåne. Intervju av Rune Gerell. Sekvensen ble vist i "Mitt i naturen", og var reprise fra sist onsdag.

Søndag 21. oktober 2001: Hybler for flaggermus
Romerike flaggermusgruppe er i full gang med å lage flaggermuskasser som skal henges opp i området mellom Lillestrøm og Fetsund. Foreløpig er 30 av 60 kasser laget ferdig, og de resterende vil bli snekret og hengt opp før jul.

Søndag 14. oktober 2001: Program om flaggermusfolket
I høst gjenopptok NIFF en idé fra 1995 om å lage et program om ungdom som har flaggermus som hobby. Filmingen er påbegynt, og skal være avsluttet til neste år. Programmet skal skildre de viktigste aktivitetene som skoleekskursjoner, kirkeprosjekt, gruvevandring, snekring av flaggermuskasser, flaggermusleir m.m.

Ekstra Bladet 29. september 2001: Flagermus med hundegalskab
Veterinærmyndighederne i Viborg har fundet en flagermus med rabies, også kaldet hundegalskab. Dyret blev fundet på jorden ved Viborg domkirke for en uge siden, og analyser har vist, at den var smittet med sygdommen.
- Det sker ofte, at smittede flagermus falder ned på jorden. Hvis man nærmer sig, vil de ofte hvæse. Det bedste, man kan gøre, er at sætte en spand over flagermusen og straks ringe efter en dyrlæge, der kan komme og aflive dyret, siger veterinærchef Torben Kjeldsen, Fødevareregion Viborg, til DR's Radio Midt og Vest.
Han advarer imod at røre ved flagermus. Hvis man bliver bidt af en flagermus, bør man søge læge omgående.
Hundegalskab kan også smitte hunde og katte.

Mandag 3. september 2001: Flaggermusene på Romsås (Oslo) skal kartlegges
Om høsten søker gråskimlet flaggermus til høyblokker der hannene driver et kurtisespill for å lokke til seg hunnene for paring. Klipper er artens naturlige miljø, men høyblokker synes idag å bli foretrukket. Alle høye bygninger fra Halden til Stavanger er i flere år blitt systematisk kartlagt for denne arten om høsten (september til november). Romsås er den beste enkeltområdet i Norge hvor det er talt 28 spillende hanner på det meste. Nå skal dyrenes adferd studeres nærmere, nettopp på Romsås hvor forholdene ligger godt til rette for et slikt studium. Mer informasjon finner du ved å klikke her.

Mandag 20. august 2001: Europeisk flaggermusnatt avviklet
Den europeiske flaggermusnatta ble avviklet 17. og 18. august. Turer ble arrangert til alle landsdeler med forhåndsomtale i en rekke aviser. For detaljer klikk her.

Mandag 13. august: NZF saboterer samarbeid på flaggermus i Norge
Norsk Zoologisk Forening (NZF) (med Jeroen van der Kooij som ansvarlig organisator) arrangerte et kurs i å lokalisere flaggermuskolonier den 29. juni til 3. juli. De har fått 20.000 kroner i støtte fra Direktoratet for naturforvaltning for å holde kurset. Bakgrunnen for hvorfor DN ga penger til kurset var at personer som allerede arbeider med flaggermus skulle få opplæring i å søke kolonier. Det var også en forutsetning at medlemmer i både NZF og NIFF skulle tilbys kurset. Innbydelse ble sendt direkte til deltagere NZF ønsket å ha med på turen, men NIFF derimot fikk aldri informasjon om kurset slik at våre medlemmer aldri fikk tilbudet. DN fikk detaljer om kurset kun en uke før den skulle arrangeres.
Den 14. mars 2001 ble det holdt et møte mellom NZF og NIFF. DN hadde innkalt til møtet og var også til stede. NZF la fram et 8 siders notat med deres holdninger, ønsker og forutsetninger for et framtidig samarbeid. NIFF la fram et 21 siders notat med vedlegg der NZFs notat ble kommentert samtidig som NIFF fremsatte sine ønsker og forutsetninger. NZF har ennå ikke svart på dette notatet, og Kooij sin boykott av NIFF til dette arrangementet setter nå trolig en stopp for all fremtidig samarbeid.

Mandag 13. august: Flaggermusleir på Åkrene i Fet
Torsdag 9. august til søndag 12. august ble det arrangeres den fjerde nasjonale flaggermusleiren på Åkrene ved Lillestrøm. Flere detaljer om leiren kan leses her.

Onsdag 4. april 2001: Aalborg Zoo planlegger å lage en flaggermushule
Nordjyske Stiftstidende melder at Aalborg zoologiske hage skal invistere 250 millioner kroner på å forbedre og utvide sitt publikumstilbud i løpet av de neste 10 år. Selv om det ennå ikke er oppført i perspektivplanen regner bestyrelsesformand Kirsten Kimø at flaggermusplanene vil få et eget kapittel når planen skal revideres. I forbindelse med gravearbeidet ønsker Aalborg Zoo å utnytte arbeidet med å lage et underjordisk flaggermusanlegg. Avisa skriver videre at "Flagermus kan sagtens leve hele deres liv under jorden i et likket anlæg, og det ville være noget af en attraktion at kunne tilbyde en spadsertur i mørket omgivet af de spændende, sorte dyr."

 

 


 


Sist oppdatert 27. desember 2013


web counter
web counter

besøkende siden 17. mai 2011