Referater fra flaggermusturer
år 2016


2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2019
――――――――――――――――――――――――――――――――
Hovinhøgda skole (6A, 6B, 6C) - Volla skole (6A, 6B, 6C) - Myrdammen (Rælingen) - AskimLegg merke til at de nordiske flaggermusartene fikk nye navn i 2011. Navnene vil derfor ikke
stemme med lærebøkene. Mer informasjon om de nye navnene kan leses
her.

Mer informasjon om Romerike flaggermusgruppe og hvordan du blir medlem.

 

Vises siden uten frames? Klikk her

 


Tirsdag 24. mai 2016
Nattevandring til Oksefjellet ved Leira med 6A Volla skole

Oppmøte var på skolen kl. 2200. Alle syklet i fellesskap fra skolen til bueskytterbanen ved Lillestrøm. I alt deltok 31 personer, hvorav 17 av 21 elever, 11 foreldre, en søsken, klasseforstander Bjørnar K. Olsen og turleder Leif Gjerde.

      Vi startet turen kl. 2228, 24 minutter etter solnedgang. Først ga naturveileder Leif Gjerde en introduksjon om formålet for turen. Det var dyrelivet om natta som skulle oppleves. Da det er lite å se i mørket er det lydene som står i fokus. Ørene er derfor vårt hovedverktøy for å oppleve dyrene.

      Turen gikk over Oksefjellet fra nord til sør. Det ble flere korte stopp underveis hvor vi hørte etter aftensangere, og naturveilederen fortalte om fuglesang, dens variasjon og funksjon. Av aftensangere var det stor aktivitet med rødstrupene, men også en svarttrost ble hørt.

      Rett ovenfor Sørum fritidsgård, på sørenden av Oksefjellet, tok vi en 23 minutters pause fra kl. 2303. Her hadde vi utsikt til Vigernes skole med Rælingen i bakgrunnen. Vi begynte med hvordan isen, under siste istid for 9.600 år siden, hadde formet Oksefjellet. Spor etter skuringsstripene isen har etterlatt seg, kunne ses på berget der vi satt. Så gikk temaet over på nattsangere før vi startet med kveldens høydepunkt, flaggermusene. Det ble gitt en kort innføring i hva pattedyr og flaggermus er, samt hvor de lever. Vampyrer, nektarspisende flaggermus og fruktspisende flaggermus var noen.

      Deretter utrustet vi oss med noen ultralydsdetektorer og gikk videre for å høre på flaggermusene. Første dyrene dukket opp på lysningen ved klatrestativet bak der vi hadde sittet en kort stund en halv time siden. Her hadde vi 1 nordserotine(?) som søkte etter insekter. Lengre bort langs stien snakket Leif om russiske astronauter som planlegger å reise til til sola om natta. Ved det gule huset så vi på alle ansiktene som så tilbake på oss fra de mørke vinduene. Dette er normalt et godt lyttepunkt etter nattsangere, men kun ei måke røpet seg idet den fløy forbi i lav høyde. Bak det gule huset fikk vi oppleve to nordserotiner og en pipistrell.

      Turen gikk så videre gjennom skogen på østsiden av Oksefjellet. En lysning hadde en nordserotine som fløy høyt mellom grantrærne. Ellers hadde vi en ubestemt musøre på stien. Den var godt synlig i lyset til naturveilederen idet den snudde få centimeter over hodene våre. Vi krysset bueskytterbanen mellom alle blinkene, og her var nok ei nordserotine observert.

      Kveldens siste stopp var der grusveien krysser Stilla. Ved den andre siden åpner det opp og vi kan se kroksjøen og vannkanten på begge sider. Vi var nå kommet såvidt på Fet-siden. Aktiviteten her var lavere enn normalt, men vi fikk alikevel se ei vannmusøre der den fløy lavt over Sør-Stilla, samt en pipistrell og nordserotine.

      Turen ble avsluttet 15 minutter over midnatt nede ved kroksjøen. Det var opphold under turen, men tidligere på dagen hadde regnet pøst ned. Det var vått på bakken mange steder. Ved Kjeller ble det kl. 0100 målt 9,6 grader. Den rundt 1,71 km lange turen varte i 1 time og 47 minutter. Resultatet ble 4-5 rødstruper, 1 svarttrost (varsellyd), 1 ukjent måke, 6 nordserotiner, 3 pygmépipistrell, 1 vannmusøre og 1 ubestemt musøre (muligens skjegg- eller skogmusøre). 

 

 


 


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Onsdag 25. mai 2016
Nattevandring til Oksefjellet ved Leira med 6C Hovinhøgda skole

Oppmøte var på skolen kl. 2200. Vi kjørte i fellesskap fra skolen til bueskytterbanen ved Lillestrøm. I alt deltok 28 personer, hvorav 15 av 20 elever, 12 foreldre, og turleder Leif Gjerde. Klasseforstander Berit B. Fugllien var syk.

      Vi startet turen kl. 2212, 6 minutter etter solnedgang. Først ga naturveileder Leif Gjerde en introduksjon om formålet for turen. Det var dyrelivet om natta som skulle oppleves. Da det er lite å se i mørket er det lydene som står i fokus. Ørene er derfor vårt hovedverktøy for å oppleve dyrene.

      Turen gikk over Oksefjellet fra nord til sør. Det ble flere korte stopp underveis hvor vi hørte etter aftensangere, og naturveilederen fortalte om fuglesang, dens variasjon og funksjon. Av aftensangere var det noe aktivitet med rødstrupene, samt en svarttrost kunne høres.

      Rett ovenfor Sørum fritidsgård, på sørenden av Oksefjellet, tok vi en 28 minutters pause fra kl. 2252. Her hadde vi utsikt til Vigernes skole med Rælingen i bakgrunnen. Vi begynte med hvordan isen, under siste istid for 9.600 år siden, hadde formet Oksefjellet. Spor etter skuringsstripene isen har etterlatt seg, kunne ses på berget der vi satt. Så gikk temaet over på nattsangere før vi startet med kveldens høydepunkt, flaggermusene. Det ble gitt en kort innføring i hva pattedyr og flaggermus er, samt hvor de lever. Vampyrer, nektarspisende flaggermus og fruktspisende flaggermus var noen.

      Deretter utrustet vi oss med noen ultralydsdetektorer og gikk videre for å høre på flaggermusene. To personer fikk utdelt hver sin heterodyn detektor (Pettersson D100), mens naturveilederen benyttet seg av en EchoMeter som tar opp alle lydene på et minnekort. På denne måten er det mulig å gå igjennom opptakene etter turen å finne flaggermus som vi ikke oppdaget under selve turen, men som alikevel fløy rundt oss.

      Første dyrene dukket opp ovenfor lysningen ved klatrestativet bak der vi hadde sittet en kort stund en halv time siden. Lengre bort langs stien dukket det opp to nordserotiner høyt blant tretoppene. Nordserotiner ble sett ytterligere et par ganger før vi beveget oss ut i det åpne. Ved det gule huset så vi på alle ansiktene som så tilbake på oss fra de mørke vinduene. Bak det gule huset hvor vi ofte får se flaggermus var det nå stille.

      Turen gikk så videre gjennom skogen på østsiden av Oksefjellet. En lysning hadde kun en nordserotiner som fløy høyt mellom grantrærne. Rett før bueskytterbanen kun vi skimte noe aktivitet nede ved Stilla. Her fikk vi se 1 vannmusøre, og en pipistrell sneiet oss flere ganger der den av og til fløy mellom greinene bare 0,5 til 5 meter over oss. Så krysset vi bueskytterbanen mellom alle blinkene, og her var det også 1-2 nordserotiner.

      Kveldens siste stopp var der denne grusveien åpner opp og vi kan se kroksjøen og vannkanten på begge sider. Vi var kommet såvidt på Fet-siden. Vi fikk se 2 vannmusører der den fløy lavt over Sør-Stilla, delvis i skjul av vegetasjonen. Her hadde vi også ei nordserotine. Ikveld dukket også opp årets første nattsangere. Ei myrsanger kunne høres ikke langt fra bommen mot Nord-Stilla, der den immiterte andre fuglers lyder. En nattergal kunne også høres, dog noe svakt. Denne ble hørt i retning av Ringstilla.

      Turen ble avsluttet 23 minutter over midnatt ved bilene. Det var en helt skyfri himmel under turen, med 12°C og lett bris fra nord. Den 2,03 km lange turen varte i 2 timer og 9 minutter. Resultatet ble 2-3 rødstruper, 1 svarttrost, 9 nordserotiner, 1 pygmépipistrell, 3 vannmusøre, 2 skjegg-/skogmusører samt nattsangerne myrsanger og nattergal.


 

 


 


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Torsdag 26. mai 2016
Nattevandring til Oksefjellet ved Leira med 6B Hovinhøgda skole

Oppmøte var på skolen kl. 2200. Vi kjørte i fellesskap fra skolen til bueskytterbanen ved Lillestrøm. I alt deltok 49 personer, hvorav 22 av 22 elever, 24 foreldre, ingen søsken, to lærere (inklusiv klasseforstander Lene Grønbeck) og turleder Leif Gjerde.

      Vi startet turen kl. 2217, 9 minutter etter solnedgang. Først ga naturveileder Leif Gjerde en introduksjon om formålet for turen. Det var dyrelivet om natta som skulle oppleves. Da det er lite å se i mørket er det lydene som står i fokus. Ørene er derfor vårt hovedverktøy for å oppleve dyrene.

      Turen gikk over Oksefjellet fra nord til sør. Det ble flere korte stopp underveis hvor vi hørte etter aftensangere, og naturveilederen fortalte om fuglesang, dens variasjon og funksjon. Av aftensangere hørte vi rødstruper og svarttrost.

      Rett ovenfor Sørum fritidsgård, på sørenden av Oksefjellet, tok vi en 24 minutters pause fra kl. 2258. Her hadde vi utsikt til Vigernes skole med Rælingen i bakgrunnen. Vi begynte med hvordan isen, under siste istid for 9.600 år siden, hadde formet Oksefjellet. Spor etter skuringsstripene isen har etterlatt seg, kunne ses på berget der vi satt. Så gikk temaet over på nattsangere før vi startet med kveldens høydepunkt, flaggermusene. Det ble gitt en kort innføring i hva pattedyr og flaggermus er, samt hvor de lever. Vampyrer, nektarspisende flaggermus og fruktspisende flaggermus var noen.

      Deretter utrustet vi oss med noen ultralydsdetektorer og gikk videre for å høre på flaggermusene. To personer fikk utdelt hver sin heterodyn detektor (Pettersson D100), mens naturveilederen benyttet seg av en EchoMeter detektor som tar opp alle lydene på et minnekort. På denne måten er det mulig å gå igjennom opptakene etter turen å finne flaggermus som vi ikke oppdaget under selve turen, men som alikevel fløy rundt oss.

      Første dyrene dukket opp på lysningen ved klatrestativet bak der vi hadde allerede sittet en halv time. Her hadde vi 2-3 nordserotiner som fanget insekter. Det ble også registrert en pygmépipistrell og ubestemt musøre. Lengre bort langs stien snakket Leif om russiske astronauter som planlegger å reise til til sola om natta. I bakken i skogen, rett før vi kom ut til det gule huset, registrerte vi 1-2 nordserotiner, 1 pygmépipistrell og en ubestemt musøre.

      Ved det gule huset så vi på alle ansiktene som så tilbake på oss fra de mørke vinduene. Vi lyttet etter nattsangere herfra, da vi hadde åpen sikt i to retninger. Rundt det gule huset registrerte vi 1 brunaftenseiler, 1 grå skimmelflaggermus, 1 pygmépipistrell og en nordserotine. Relativt mange arter, men vi registrerte kun en av dem mens vi var der.

      Turen gikk så videre gjennom skogen på østsiden av Oksefjellet. En lysning hadde 2-3 nordserotiner som fløy høyt mellom grantrærne. Ellers hadde vi en pygmépipistrell og ubestemt musøre senere i skogen før vi krysset bueskytterbanen mellom alle blinkene.

      Kveldens siste stopp var der denne grusveien åpner opp og vi kan se kroksjøen og vannkanten på begge sider. Vi var kommet såvidt på Fet-siden. Vi fikk se ei vannmusøre der den fløy lavt over Sør-Stilla. Her hadde vi også en nordserotine. En myrsanger kunne av og til høres i bakgrunnen.

      Turen ble avsluttet 22 minutter over midnatt. Det var opphold under turen. Ved Kjeller ble det kl. 0100 målt 11,7 grader og svak vind fra vest nordvest. Den 1,81 km lange turen varte i 2 time og 5 minutter. Resultatet ble flere 2 rødstruper, 1 gråstrost, 1 svarttrost, 1 myrsanger, 7-10 nordserotiner, 3 pygmépipistrell, 2 ubestemt musøre (trolig skjegg- eller skogmusøre), 1 brunaftenseiler, 1 grå skimmelflaggermus og 1 vannmusøre. 

 


 Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Onsdag 1. juni 2016
Nattevandring til Oksefjellet ved Leira med 6B Volla skole

Oppmøte var på skolen kl. 2200. Vi kjørte i fellesskap med sykler fra skolen til bueskytterbanen ved Lillestrøm. Læreren måtte ringe turleder da han ikke hadde møtt opp på skolen til avtalt tid. Turlederen hadde glemt å informere klassen om at turene i juni starter en halv time senere pga de kortere nettene. Så turlederen måtte kjøre fra Fetsund til Oksefjellet samtidig som elevene syklet fra skolen. Turlederen kom i god tid før klassen.

      I alt deltok 25 personer, hvorav 15 av 19 elever, 6 foreldre, 3 søsken, klasseforstander Stine Jørgensen og turleder Leif Gjerde. Vi startet turen kl. 2228, 8 minutter etter solnedgang. Først ga naturveileder Leif Gjerde en introduksjon om formålet for turen. Det var dyrelivet om natta som skulle oppleves. Da det er lite å se i mørket er det lydene som står i fokus. Ørene er derfor vårt hovedverktøy for å oppleve dyrene. Allerede da så vi kveldens første flaggermus ifølge elevene. Vi dem der de fløy i stor fart i luftrommet høyt over oss på jakt etter insekter. Men turleder måtte forsiktre dem at dette var tårnseilere og ikke flaggermus. Han hørte forøvrig også ei nattergal meget svakt der den sang på lang avstand i bakgrunnen, og elevene kommenterte de to måkene som var på vei hjem til Øyeren-deltaet.

      Turen gikk over Oksefjellet fra nord til sør. Det ble flere korte stopp underveis hvor vi hørte etter aftensangere, og naturveilederen fortalte om fuglesang, dens variasjon og funksjon. Av aftensangere hørte vi to rødstruper og to svarttroster.

      Rett ovenfor Sørum fritidsgård, på sørenden av Oksefjellet, tok vi en 29 minutters pause fra kl. 2311. Her hadde vi utsikt til Vigernes skole med Rælingen i bakgrunnen. Vi begynte med hvordan isen, under siste istid for 9.600 år siden, hadde formet Oksefjellet. Spor etter skuringsstripene isen har etterlatt seg, kunne ses på berget der vi satt. Så gikk temaet over på nattsangere før vi startet med kveldens høydepunkt, flaggermusene. Det ble gitt en kort innføring i hva pattedyr og flaggermus er, samt hvor de lever. Vampyrer, nektarspisende flaggermus og fruktspisende flaggermus var noen.

      Deretter utrustet vi oss med noen ultralydsdetektorer og gikk videre for å høre på flaggermusene. To personer fikk utdelt hver sin heterodyn detektor (Pettersson D100), mens naturveilederen benyttet seg av en EchoMeter detektor som tar opp alle lydene på et minnekort. På denne måten er det mulig å gå igjennom opptakene etter turen å finne flaggermus som vi ikke oppdaget under selve turen, men som alikevel fløy rundt oss.

      Første flaggermus dukket opp kl. 2344 på lysningen ved klatrestativet bak der vi hadde allerede sittet en halv time. Her hadde vi en nordserotine som fanget insekter. Lengre bort langs stien snakket Leif om russiske astronauter som planlegger å reise til til sola om natta. I bakken i skogen, rett før vi kom ut til det gule huset, registrerte vi en ubestemt musøre.

      Ved det gule huset så vi på alle ansiktene som så tilbake på oss fra de mørke vinduene. Vi lyttet etter nattsangere herfra, da vi hadde åpen sikt i to retninger. Rundt det gule huset registrerte vi 1 nordserotine.

      Turen gikk så videre gjennom skogen på østsiden av Oksefjellet, men det var færre flaggermus denne kvelden enn på de tidligere skoleturene denne våren.

      Kveldens siste stopp var kl. 0020 der denne grusveien åpner opp og vi kan se kroksjøen og vannkanten på begge sider. Vi var kommet såvidt på Fet-siden. Vi fikk ikke se noen vannmusøre der de normalt flyr lavt over Sør-Stilla. Heller ingen nordserotiner var å registrere. Derimot hadde vi en ubestemt musøre og en brunaftenseiler som min detektor registrerte.

      Turen ble avsluttet 26 minutter over midnatt. Ved Kjeller ble det målt 13,8 grader på det kaldeste denne natta. Den 1,84 km lange turen varte i 2 timer og 8 minutter. Resultatet ble flere 4 tårnseilere, 2 måker, 2 rødstruper, 2 svarttroster, 1 nattergal, 2 nordserotiner, 1 pygmépipistrell, 2 ubestemt musøre (trolig skjegg- eller skogmusøre) og 1 brunaftenseiler.


 

 


 Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Onsdag 8. juni 2016
Nattevandring til Oksefjellet ved Leira med 6C Volla skole

Oppmøte var på skolen kl. 2200. Vi kjørte i fellesskap med sykler fra skolen til bueskytter­banen ved Lillestrøm. I alt deltok 26 personer, hvorav 17 av 19 elever, 8 foreldre, ingen søsken og turleder Leif Gjerde. Klasseforstander Astrid Helene Berg Johansen var forhindret fra å møte denne kvelden.

      Vi startet turen kl. 2252, 21 minutter etter solnedgang. Først ga naturveileder Leif Gjerde en introduksjon om formålet for turen. Det var dyrelivet om natta som skulle oppleves. Da det er lite å se i mørket er det lydene som står i fokus. Ørene er derfor vårt hovedverktøy for å oppleve dyrene.

      Turen gikk over Oksefjellet fra nord til sør. Det ble flere korte stopp underveis hvor vi hørte etter aftensangere, og naturveilederen fortalte om fuglesang, dens variasjon og funksjon. Av aftensangere hørte vi kun ei rødstrupe.

      Rett ovenfor Sørum fritidsgård, på sørenden av Oksefjellet, tok vi en 27 minutters pause fra kl. 2327. Her hadde vi utsikt til Vigernes skole med Rælingen i bakgrunnen. Vi begynte med hvordan isen, under siste istid for 9.600 år siden, hadde formet Okse­fjellet. Spor etter skuringsstripene isen har etterlatt seg, kunne ses på berget der vi satt. Så gikk temaet over på nattsangere før vi startet med kveldens høydepunkt, flaggermusene. Det ble gitt en kort innføring i hva pattedyr og flaggermus er, samt hvor de lever. Vampyrer, nektarspisende flaggermus og fruktspisende flaggermus var noen.

      Deretter utrustet vi oss med noen ultralydsdetektorer og gikk videre for å høre på flaggermusene. To personer fikk utdelt hver sin heterodyn detektor (Pettersson D100), mens naturveilederen benyttet seg av en EchoMeter detektor som tar opp alle lydene på et minnekort. På denne måten er det mulig å gå igjennom opptakene etter turen å finne flaggermus som vi ikke oppdaget under selve turen, men som alikevel fløy rundt oss.

      Første flaggermus dukket opp kl. 2355 på lysningen ved klatrestativet bak der vi hadde allerede sittet en halv time. Her hadde vi to nordserotiner som fanget insekter. Lengre bort langs stien snakket Leif om russiske astronauter som planlegger å reise til til sola om natta mens både ei ubestemt musøre (trolig skjegg-/skogmuse) og nordserotine fløy i bakgrunnen. I bakken i skogen, rett før vi kom ut til det gule huset, registrerte vi en ubestemt pipistrell og nordserotine.

      Ved det gule huset så vi på alle ansiktene som så tilbake på oss fra de mørke vinduene. Vi lyttet etter nattsangere, da vi hadde åpen sikt i to retninger. Herfra kunne vi høre en nattergal og en myrsanger. Rundt det gule huset registrerte vi 1 nordserotine og en pygmépipistrell.

      Turen gikk så videre gjennom skogen på østsiden av Oksefjellet. En lysning hadde 2-3 nordserotiner som fløy høyt mellom grantrærne, men vi begynte å bli sene så turen gikk hurtig videre.

      Kveldens siste stopp var der denne grusveien åpner opp og vi kan se kroksjøen og vannkanten på begge sider. Vi var kommet såvidt på Fet-siden. Her var aktiviteten denne kvelden relativt lav, og vi så kun 1-2 vannmusører der de fløy lavt over Sør-Stilla, utenfor skyttervollene bak bueskytterbanen.

      Turen ble avsluttet 41 minutter over midnatt ved syklene. Det var helt klar himmel under hele turen. Ved Kjeller meteorologiske stasjon ble det kl. 2400 målt 9,4°C, og svak vind (2,0 m/s) fra nord-nordvest. Den nesten 2 km lange turen varte i 1 time og 49 minutter. Resultatet ble 1 rødstrupe, 7-8 nord­serotiner, 2 pygmépipistrell og 1-2 vannmusøre.

 


 Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Onsdag 15. juni 2016
Nattevandring til Oksefjellet ved Leira med 6A Hovinhøgda skole

Det ble få timer før turen diskutert hvorvidt turen skulle avlyses. Utsikt for mye regn ville gjøre det vanskelig å oppdage flaggermus. Men det viste seg at det konstante regnet gikk over i byger, og da ville det være mulig å kunne se noe innimellom. Dessuten var denne turen satt opp så sent i skoleåret at en erstatningstur ville bli vanskelig. Vi bestemte derfor for å ta turen til tross for regnet.

      Oppmøte var på skolen kl. 2230. Læreren skulle møte direkte på Oksefjellet. Før vi kjørte i fellesskap fra skolen til bueskytterbanen ved Lillestrøm, la turleder merke til de mange bilene som gikk på tomgang. Av 12 biler var det minst 4 biler som hadde gått på tomgang helt siden foreldrene ankom skolen. Kun elevene satt i bilene, så turleder måtte gå rundt til hver bil og åpne bildørene for å kunne kontrollere at alle elevene var kommet! I alt deltok 33 personer, hvorav 17 av 20 elever, 11 foreldre, 3 søsken, lærer Anita Eian og turleder Leif Gjerde.

      Vi startet turen kl. 2247 kun 8 minutter etter solnedgang. Først ga naturveileder Leif Gjerde en introduksjon om formålet for turen. Det var dyrelivet om natta som skulle oppleves. Da det er lite å se i mørket er det lydene som står i fokus. Ørene er derfor vårt hoved­verktøy for å oppleve dyrene.

      Turen gikk over Oksefjellet fra nord til sør. Det ble flere korte stopp underveis hvor vi hørte etter aftensangere, og naturveilederen fortalte om fuglesang, dens variasjon og funksjon. Men aftensangerne uteble.

      Rett ovenfor Sørum fritidsgård, på sørenden av Oksefjellet, tok vi en 23 minutters pause fra kl. 2319. Her hadde vi utsikt til Vigernes skole med Rælingen i bakgrunnen. Vi begynte med hvordan isen, under siste istid for 9.600 år siden, hadde formet Oksefjellet. Spor etter skuringsstripene isen har etterlatt seg, kunne ses på berget der vi satt. Så gikk temaet over på nattsangere før vi startet med kveldens høydepunkt, flaggermusene. Det ble gitt en kort innføring i hva pattedyr og flaggermus er, samt hvor de lever. Vampyrer, nektarspisende flaggermus og fruktspisende flaggermus var noen.

      Deretter utrustet vi oss med noen ultralydsdetektorer og gikk videre for å høre på flaggermusene. To personer fikk utdelt hver sin heterodyn detektor (Pettersson D100), mens naturveilederen benyttet seg av en EchoMeter detektor som tar opp alle lydene på et minnekort. På denne måten er det mulig å gå igjennom opptakene etter turen å finne flaggermus som vi ikke oppdaget under selve turen, men som alikevel fløy rundt oss.

      Ved klatrestativet var det ingen aktivitet denne kvelden, men litt lengre bort på stien dukket den første flaggermusa opp kl. 2350. Dette var en nordserotine som fløy høyt forbi oss. Mens vi ventet på flere passeringer snakket Leif om russiske astronauter som planlegger å reise til til sola om natta.

      Ved det gule huset så vi på alle ansiktene som så tilbake på oss fra de mørke vinduene. Vi lyttet etter nattsangere herfra, da vi hadde åpen sikt i to retninger. Rundt det gule huset manglet det også flaggermus, og ingen nattsangere ble hørt. Derimot fant vi en grav/bukk for hestene når de skal hoppe. Denne var dekorert med en flaggermustegning, og vi fikk anledning til å ta et gruppebilde.

      Turen gikk så videre gjennom skogen på østsiden av Oksefjellet. En lysning hadde 1-2 nordserotiner som fløy høyt mellom grantrærne. Ellers hadde vi en revirhevdende pygmépipistrell senere i skogen. Der prøvde også turleder sin sterke lommelykt før vi krysset bueskytterbanen mellom alle blinkene.

      Kveldens siste stopp var der denne grusveien åpner opp og vi kan se kroksjøen og vannkanten på begge sider. Vi var kommet såvidt på Fet-siden. Her var det ganske stille, men allikevel ble en pygmépipistrell, en båndpipistrell og ei ubestemt musøre registrert.

      Turen ble avsluttet 36 minutter over midnatt. Det var regn under mye under turen. Ved Kjeller ble det kl. 0100 målt 12,5 grader og vindstille. Den rundt 2 km lange turen varte i 1 timer og 49 minutter. Resultatet kun 2 nord­serotiner, 2 pygmépipistrell, 1 båndpipistrell og 1 ubestemt musøre (trolig vannmusøre). Selv om det var meget lite aktivitet denne kvelden, klarte vi å få oppleve noe til tross for regnet. En ny tur ville nemlig ikke ha vært mulig denne sesongen. Dessuten ble en båndpipistrell registrert, og denne arten er sjelden i Norge med hovedforekomst i Stavanger-området. På Østlandet er den registrert under 10 ganger! 

 


 Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Nattevandring ved Oksefjellet 2016. Foto: Leif Gjerde.


Søndag 28. august 2016
Flaggermus-safari ved Romsåsen i
Askim

Denne søndagen hadde Prosjekt Romsåsen åpent med en rekke arrangement i forbindelse med markeringen av gruvenes drift for 150 år siden. Arrangement ble holdt fortløpende gjennom dagen, med avslutningskonsert på kvelden.

      NIFF har i en årrekke samarbeidet med Bjørnar Karlsen og Unni Andresen gjennom det private prosjektet Prosjekt Romsåsen. Det var derfor naturlig for Østfold flaggermusgruppe å tilby flaggermus-safari denne kvelden.

      Turen startet kort etter solnedgang, med fremmøte ved bommen til gruvene. To familer hadde meldt seg på for turen, men den ene familien måtte melde avbud. Dette fordi minstemann(dame) hadde sovnet etter en aktiv og opplevelsesrik besøk til gruvene tidligere på dagen. Turen ble derfor med én familie; mor, far og deres to døtre.

      Turen gikk fra parkeringsplassen foran gruvene og langs vegen ned mot vannverket ved Glomma. Underveis passerte vi flere bygninger og mange gatelys. Også et fint gårdstun med varierte habitater ble passert, men uten at det dukket opp noen flaggermus.

      Det var først når vi kom til vannverket at det var noe liv. Mye venting måtte til før vi fikk øye på ei vannmusøre som fløy lavt over Glomma. Den gjorde seg vanskelig da den ikke dukket opp for ofte, og holdt seg litt på avstand. Men dette innebar at gleden var desto større hver gang den dukket opp innenfor synsvidde for de 5 som var med på turen. Etterhvert dukket det også opp ei nordserotine, men heller ikke denne var så ivrig denne kvelden.

      Men, uansett, var det en spennende kveld, og jentene ønsket ikke å forlate plassen. Turen ble avsluttet tilbake ved gruvene kl. 2208.

 


 Flaggermus-safari ved Glomma i Askim. Foto: Leif Yngve Gjerde.


 


Fredag 2. september 2016
Flaggermus-safari ved Myrdammen i Rælingen

I år ble dessverre turen "glemt" av Rælingen kommune, og vi måtte presse på flere ganger for å sørge for at turen kom opp på årets kulturuke. Med god service og velvillighet fra Servicetorget i Rælingen ble turen annonsert på forsiden av kommunens hjemmesider på tampen av turen. En egen Facebook-side om kulturuka hadde også informasjon om turen, mens det i brosjyren (som sendes rundt til alle husstander) var denne turen hoppet over. Dette til tross for at vi to ganger hadde informert om turen i klartekst. Av de 21 fremmøtte hadde imidlertid alle lest om turen via "ranselposten" som sendes via skolene til foreldrene. Det deltok i alt 9 voksne, 12 barn samt turlederne Leif Gjerde og Knut Åge Storstad fra Romerike flaggermusgruppe (NIFF).

      Vi startet i nordenden av Myrdammen, rett ovenfor parkeringsplassen, kl. 2030. Tre av deltagerne hadde vært med på tur tidligere. Turens yngste deltager var 3 år gammel! Solnedgang var kl. 2015, så det var fortsatt lyst når vi startet turen kl. 2032.

      Ved vannet ble det gitt en generell innføring om flaggermus. Temperaturen var relativt høy om kvelden (minimumstemperatur 11,8ºC målt på Kjeller senere denne morgenen), så turleder håpet det fortsatt var aktivitet for sesongen. Det er nemlig i begynnelsen av september at flaggermusene forsvinner for å forberede vinterens dvaleperiode. Disse turene under kulturuka har derfor gitt variable resultater, ofte med få dyr. Men alltid med fornøyde deltagere!

      Noen stopp ble gjort underveis for å svare på spørsmål som måtte dukke opp fra deltagerne. Vi gikk langs grusvegen på vestsiden av Myrdammen, opp mot Nordbysjøen. Gleden var derfor stor når vi fikk se ei jaktende vannmusøre idet det fløy over sørenden av Myrdammen. Det var ennå ikke helt mørkt, så alle fikk se den meget godt en rekke ganger idet den patruljerte rett over vannflaten. Også ei nordserotine ble registrert her.

Da vi ankom Nordbysjøen var helt mørkt, og det blåste friskt mot land. Her ble ingen vannmusøre obserervert (trolig for mye bølger), men ei nordserotine jaktet rett over hodene en rekke ganger. Alle fikk se den på få meters avstand, både med og uten lys.

      På tilbaketuren hadde vi ei ubestemt musøre som passerte oss 2-3 ganger på skogsbilveien. Den fløy trolig nærmere enn en meter fra hodene våre, da lydsignalene på detektoren var ganske sterke. Nede ved Myrdammen igjen fant vi mange skjegg-/skogmusører som jaktet over den avskjærte delen av Myrdammen i sørenden. De fløy kun 4-6 meter over vannet, og forsvant ofte rett inn i skogen på andre siden, ―før de fløy ut igjen. En av disse passerte oss under 1 meter over hodene våre.

      Alle hadde fått en interessant tur med mange opplevelser, og en av de voksne (med to barn) hadde faktisk vært med på hver tur siden rundt år 2012. Tilbake ved Myrdammens nordende avsluttet turlederne kveldens tur kl. 2210, etter en time og 40 minutter med ca. 2,5 kilometers gåing.

      Resultatet ble 2 nordserotiner, 1 vannmusøre, 3-5 skjegg-/skogmusøre, samt tre padder (1 hann, 1 hunn og en 1-2 år gammel juvenile).

 


 Flaggermus-safari den 2. september 2016 til Myrdammen i Rælingen. Foto: Leif Yngve Gjerde.


 


Lørdag 3. september 2016
Flaggermus-safari ved Myrdammen i Rælingen

I år ble dessverre turen "glemt" av Rælingen kommune, og vi måtte presse på flere ganger for å sørge for at turen kom opp på årets kulturuke. Med god service og velvillighet fra Servicetorget i Rælingen ble turen annonsert på forsiden av kommunens hjemmesider på tampen av turen. En egen Facebook-side om kulturuka hadde også informasjon om turen, mens det i brosjyren (som sendes rundt til alle husstander) var denne turen hoppet over. Dette til tross for at vi to ganger hadde informert om turen i klartekst. 11 av de voksne hadde lest om turen via "ranselposten" som sendes via skolene til foreldrene. Kun én hadde lest om turen på Facebook. Det deltok i alt 19 voksne, 14 barn samt turlederne Leif Gjerde fra Romerike flaggermusgruppe (NIFF).

      Vi startet i nordenden av Myrdammen, rett ovenfor parkeringsplassen, kl. 2032. Solnedgang var kl. 2017, så det var fortsatt lyst når vi startet.

      Ved vannet ble det gitt en generell innføring om flaggermus. Temperaturen var relativt høy om kvelden, men kaldere enn gårdsdagens tur. Så turleder håpet det fortsatt var aktivitet for sesongen. Det er nemlig i begynnelsen av september at flaggermusene forsvinner for å forberede vinterens dvaleperiode. Disse turene under kulturuka har derfor gitt variable resultater, ofte med få dyr. Men alltid med fornøyde deltagere!

      Noen stopp ble gjort underveis for å svare på spørsmål som måtte dukke opp fra deltagerne. Vi gikk langs grusvegen på vestsiden av Myrdammen, opp mot Nordbysjøen. Ingen flaggermus ble observert på vegen.

      Det var helt mørkt når vi ankom Nordbysjøen. Gårdsdagens vind var borte, så det var derfor ingen bølger på vannet. Kveldens første flaggermus ble sett idet den patruljerte lavt over vannet etter insekter. Da var klokken blitt 2111, og det var ei vannmusøre. To minutter senere dukket det opp ei nordserotine som fløy over oss på land. Litt vanskelig å få øye på dyrene, men det lyktes turleder å lyse på dem innimellom.

      På tilbaketuren var det ingen aktivitet langs vegen. Det var først nede ved Myrdammen vi kunne se en eller to nordserotiner som jaktet over den avskjærte delen av Myrdammen i sørenden. Her lyktes det også å få lyst på dyret noen ganger idet den jaktet foran oss.

      Alle hadde fått en interessant tur med mange opplevelser. Tilbake ved Myrdammens utløp i nordenden avsluttet turlederne turen litt etter kl. 2200, etter ca. 2,5 kilometer med gåing. Resultatet ble 2-3 nordserotiner og 1 vannmusøre.


Flaggermus-safari 3. september 2016 til Myrdammen i Rælingen. Foto: Leif Yngve Gjerde.

 


 


Flaggermus-safari den 3. september 2016 til Myrdammen i Rælingen. Foto: Leif Yngve Gjerde.


 


Sist oppdatert 18. september 2016


web counter
web counter

besøkende siden 31. mai 2016